Elsker du at passe og pleje haven med dine grønne fingre, og ønsker du at dele ud af din viden og passion om sæsonernes planter og blomster? Så har du måske overvejet at starte en haveblog. Men hvordan gør man egentlig det? Det gennemgår vi her i 4 nemme step, så du snart kan byde læsere velkommen til det bedste fra din have.
1. Find den rette blogplatform
Det kan godt virke en smule omstændigt at opbygge en blog, hvis du ikke er velbevandret i den tekniske del. Dog behøver du ikke at bygge bloggen op fra bunden. Der findes nemlig platforme, der klarer alt det tekniske for dig. Med en ekstern platform skal du ikke bekymre dig om domæne, kodning, serverhosting o.lign. Dog bliver din blog skabt i en fast skabelon med få muligheder for at ændre designet. Det er helt klart den nemmeste metode at starte din haveblog, men det har også sine begrænsninger.
Hvis du gerne vil have fuld kontrol over alt dit indhold, har du brug for et selvstændigt domæne og platform. Selvom sådan en blog tager længere tid at opbygge, kan du til gengæld foretage alle de ændringer, du ønsker og på den måde sætte dit eget personlige præg på bloggens stil og udseende.
2. Vælg et godt domænenavn
Noget af det første, du skal gøre, når du vil starte en haveblog, er at finde et domænenavn. Domænet er dét, den besøgende skal indtaste i søgefeltet for at komme ind på netop din blog. Det er med andre ord din adresse på internettet. I virkeligheden er et domænenavn en genvej til en IP-adresse. Din blog skal nemlig ligge på en server for at være tilgængelig for besøgende. Da IP-adresser består af en masse forskellige tegn, har man i stedet et domænenavn, der er nemmere at huske.
Det er vigtigt, at du vælger det rigtige domæne til din haveblog. Det skal være relevant for dit indhold og gerne let at huske for dine besøgende. Tænk derfor grundigt over navnet. Hold det kort og simpelt, så det er nemt at stave og forstå. Undgå tal, specialtegn, forkortelser, bindestreger o.lign. Overvej også nøje valget af æ, ø og å i navnet.
Hvor, du skal købe dit domæne, afhænger af dine behov. Overvej bl.a. om du har brug for dansk support, og om der skal være et webhotel oveni.
3. Køb webhotel
Når du skal oprette en haveblog, skal du have et webhotel. Du kan nemlig ikke lave en blog med et domæne alene, hvis det ikke er tilknyttet et webhotel. Et webhotel er en plads på en server, hvor din blog og de dertilhørende filer ligger. Serveren er forbundet til internettet døgnet rundt, hvormed din blog altid er tilgængelig. Det kan sammenlignes med at leje et værelse på et hotel, da du lejer og betaler for en plads, hvor bloggen kan ligge–heraf navnet ‘webhotel’.
Uden et webhotel har du ikke mulighed for at uploade din blog til internettet, og dermed kan potentielle besøgende ikke se den. Du har altså brug for et webhotel for at blive synlig på nettet. I princippet kan du dog godt hoste din blog via en server, du f.eks. har derhjemme eller på et kontor. Her skal du dog selv administrere al data og indhold og sørge for, at din server altid er forbundet til internettet. Derfor er et webhotel klart en fordel. Det er ofte en god idé at købe domæne og webhotel samme sted.
4. Arbejd med SEO
Du ønsker naturligvis at nå ud til relevante læsere med din viden om de mange aspekter ved at passe og pleje en have. Her kommer SEO ind i billedet. SEO er en forkortelse for Search Engine Optimization eller søgemaskineoptimering på dansk. Det dækker over dét at øge mængden og kvaliteten af besøgende til en hjemmeside igennem organiske søgeresultater.
For at få så mange relevante besøgende ind på din blog, skal du rangere højt i søgemaskineresultaterne. Det er netop det god SEO hjælper med. Men SEO er ofte ikke let at gennemskue, hvis du først lige har oprettet din første blog. Derfor er det vigtigt at lære noget mere om SEO (søgemaskineoptimering) med hjælp af specialister på området. Her bliver du hjulpet med at lave en god SEO-strategi, der fører dig til det sted, du gerne vil hen.
Når du er stærk i SEO, afspejler det sig i dit indhold, da det ikke blot forsvinder i mængden. Du skaber nemlig en rød tråd i dit indhold, så dine budskaber klart fremgår for din målgruppe. Hermed kommer din viden tydeligere frem. Det er derfor vigtigt, at du undersøger og gør dig umage med dit SEO-arbejde, så din haveblog får den opmærksomhed, den fortjener.